فعالان فضای مجازی در روزهای اخیر خبر داده اند که فرمانداری اهواز تصمیم گرفته است مدرسه شهید مفتح در کوی علوی این شهر را به پاسگاه پلیس تبدیل کند. جواد الباجی، نماینده مردم اهواز در مجلس، علیرغم اعتراض به این موضوع، تغییر کاربری مدرسه را تلویحا تایید کرد و به نقل از فرماندهی ناجا گفت که استقرار پلیس در مدرسه موقت است. مدیر ناحیه چهارم آموزش و پرورش اهواز نیز علاوه بر غیرقانونی خواندن تغییر کاربری یک مدرسه وقفی به پاسگاه، خبر داد که این موضوع در پی توافق اداره کل آموزش و پرورش و نیروی انتظامی صورت گرفته است.

در این نوشتار سعی می‌شود این موضوع بررسی شود که تغییر کاربری یک مدرسه موقوفه، تا چه اندازه با سیاست‌های کلان ابلاغی، قوانین کشوری، دستورالعمل‌های اجرایی مصوب و همچنین مطالعات تخصصی تطابق دارد.

براساس بند ۹ سیاست های کلی نظام در خصوص دفاع غیرعامل کشور، ابلاغی مقام رهبری، ممانعت از ایجاد تأسیسات پرخطر در مراکز جمعیتی و بیرون بردن این گونه تأسیسات از شهرها الزامی است. دفاع غیرعامل که با نام پدافند غیرعامل نیز شناخته می‌شود براساس ماده دوم اساسنامه سازمان پدافند غیرعامل کشور، مجموعه اقداماتی است که «بدون به کارگیری سلاح و تجهیزات نظامی باعث کاهش آسیب‌پذیری، افزایش پایداری ملی، تسهیل مدیریت بحران، تداوم کارکرد فعالیت‌های ضروری و تولید بازدارندگی دفاعی در برابر تهدیدات و اقدامات نظامی دشمن می‌گردد.»

شهرداری اهواز در دستورالعمل تشخیص اساس طرح جامع شهر که برای تفسیر ماده ۵ قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی ومعماری ایران تهیه کرده، بر منع احداث و توسعه و ضرورت خروج تدریجی تاسیسات نظامی از محدوده و حریم استحفاظی شهر تاکید کرده و توضیح داده که احداث و توسعه “تمام یا هر قسمت از هرگونه تاسیسات متعلق به واحدهای نظامی و انتظامی که عملکرد شهری ندارند در داخل محدوده و حریم استحفاظی شهرها ممنوع است و تاسیسات مشابه موجود لازم است طی برنامه تدریجی از محدوده و حریم شهرها خارج شده و اراضی و ساختمان‌های باقیمانده با رعایت اولویت‌های شهری به مصارف عمومی تبدیل شود.”

پژوهشنامه جغرافیای انتظامی در سال ۱۳۹۴ مطالعه‌ای تحت عنوان “بررسی نظام توزیع فضایی و تحلیل مکان‌گزینی کلانتری‌های شهر اهواز ” منتشر کرد. در این مطالعه نقشه‌ای از پراکنش پاسگاه‌های اهواز ارائه شده که نشان می‌‌دهد اکثر پاسگاه‌ها در نقاط مرکزی مستقر شده‌اند. به باور نویسندگان این مقاله ” این امر نشان‌دهنده توزیع ناعادلانه خدمات و تمرکز در قسمت مرکز شهر” است.

پیش از این نیز حجت‌الاسلام مصدق، معاون قضایی و حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی گفته بود: «افزایش هوش اخلاقی در جامعه ضریب ارتکاب جرم را کاهش می‌دهد.»

با توجه به همه آنچه ذکرش رفت و با یادآوری این موضوع که افزایش ضریب هوش اخلاقی جامعه تنها از طریق ارتقاء و بهینه‌سازی نظام آموزشی، توسعه فضاهای آموزشی و تربیت، حمایت و بازآموزی کادر آموزشی میسر است، باید گفت که اقدام فرمانداری اهواز یا هر نهاد دیگری به تغییر کاربری یک مدرسه به یک محل نظامی علاوه بر اینکه مخالفت تمام سیاست‌ها و قوانین مصوب کشور است، با رهنمودهای علمی در زمینه توزیع عادلانه و یکسان خدمات در تمامی مناطق شهر نیز منافات دارد. برپایی تاسیسات نظامی به قیمت نابودی تاسیسات آموزشی، علاوه بر اینکه نقشی در افزایش امنیت و کاهش ضریب ارتکاب جرم ندارد، می‌تواند به کودکان مناطق محروم حاشیه شهر بیاموزد به جای “ک مثل کلاس” بنویسند “ک مثل کلاش”.

اشتراک این خبر در :