به گزارش پایگاه خبری و اطلاع‌رسانی جماران، «جو بیدل» امروز در یادداشتی برای خبرگزاری فرانسه نوشت: پس از ماه ها مذاکرات سخت، قدرت های جهانی و ایران به آخرین هفته از مذاکرات کلیدی رسیده اند در حالی که به توافق هسته ای تاریخی برای پایان دادن به یک بن بست ۱۳ ساله تنها چند گام فاصله دارند.

 

در حالی که «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران هشدار داد هنوز هم «هیچ تضمینی برای موفقیت وجود ندارد» با این حال وی گفت که جهان تا به حال به توافق با کشورش « تا به این حد نزدیک نشده است».

 

ظریف همچنین قول همکاری های بیشتر برای مقابله با مشکلات جهانی مانند مقابله با ظهور داعش، پس از توافق هسته ای را داد.

 

قدرت های جهانی در تلاش برای نتیجه دادن به دو سال از مذاکراتی هستند و پس از روی کار آمدن «حسن روحانی» به عنوان رئیس جمهور جدید در اواخر سال ۲۰۱۳ انگیزه های بیشتری یافته اند.

 

هدف از مذاکرات ، نهایی کردن قرارداد هسته ای ایران و لغو تحریم های اعمال شده بر این کشور در ازای تضمین این است که تهران در پی اهداف نظامی نیست.

 

«ظریف» در حالی که از بالکن هتل محل اقامت خود در وین به زبان انگلیسی صحبت می کرد، در پیامی که در یوتیوب نیز منتشر شد، گفت: «این یازدهمین ساعت از مذاکرات است در حالی که هنوز اختلافاتی باقی مانده است. ما هرگز به چنین نتیجه پایداری این قدر نزدیک نشده بودیم».

 

او گفت: « گرفتن بله، به شجاعت برای مصالحه، داشتن اعتماد به نفس برای انعطاف پذیری و بلوغ برای منطقی بودن نیاز دارد.»

 

اما وی افزود که ایران آماده پذیرش «یک توافق متعادل و خوب» است که می تواند «افق های تازه ای را برای مقابله با چالش های مهم مشترک بگشاید.»

 

او با اشاره آشکار به داعش که بخش هایی از سوریه و عراق را تحت اشغال دارد، گفت: «امروز تهدید مشترک ما، تهدیدِ در حال رشد افراط گرایی خشونت آمیز و بربریت آشکار است.»

 

پس از دیدار «جان کری» وزیر خارجه آمریکا و «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران، دیپلمات ارشد آمریکایی از «تلاش واقعی» همه طرف ها تمجید کرد و تاکید کرد که با وجود «برخی مسائل دشوار» پیشرفت هایی به دست آمده است.

 

کری نیز گفت: «ما گفتگوهایی درباره مسائل مورد اختلاف داشتیم. تیم های مذاکره کننده تمام وقت در تلاش اند تا به پیشرفت دست یابند.»

 

 

در آخر کار هستیم

 

به دنبال از دست رفتن چند مورد از ضرب الاجل ها، گروه ۱+۵ در حال حاضر تا سه شنبه به خودشان برای دستیابی به توافق با ایران مهلت دادند.

 

یک مقام ارشد دولت آمریکا به خبرنگاران گفت: «ما واقعا در آخر کار هستیم.»

 

وی افزود: «ما قطعا پیشرفت هایی کسب کرده ایم، هیچ تردیدی در این خصوص نیست … اما  در عین حال واضح است که برخی مسائل بزرگ هنوز حل و فصل نشده اند و به همین دلیل است که شبانه روزی در حال مذاکره هستیم.»

 

برخی از موضوعات برجسته‎ی مورد اختلاف در چند روز گذشته حل و فصل شده است. اما این مقام ارشد هشدار داد که « تا توافق درباره همه چیز بدست نیاید، خبری از توافق نهایی نخواهد بود» و افزود: « در نهایت برخی از تصمیم گیری های سیاسی اساسی تنها می تواند در سطح وزیران اتخاذ شود.»

 

در حالی که تیم های کارشناسی به صورت تمام وقت در حال حل و فصل برخی از مسائل باقی مانده – مانند میزان و زمان لغو تحریم ها، و چگونگی دسترسی به سایت های هسته ای- هستند، بسیاری از وزرای خارجه قرار است روز یکشنبه به وین بازگردند.

 

یک دیپلمات غربی گفت: « من پایان مذاکرات را احساس می کنم». « متن اصلی در بخش فنی به شکلی کاربردی در حال پیشرفت است.»

 

«سرگئی لاوروف»وزیر خارجه روسیه  نیز از توافق بر سر«۹۱ درصد» متن خبر داده و گفته است که همه در تلاش هستند تا طی چند روز باقی مانده کار به نتیجه برسد. «اریک شولتز» سخنگوی کاخ سفید دیروز در همین باره گفت: «موضوعات پیچیده‌ ای در مذاکرات وجود دارد که باید حل و فصل شود.»

 

بازرسی ها در ایران بر دوش آژانس بین المللی انرژی اتمی  (IAEA) است اما  ۱+۵ همچنین از آژانس می خواهند تا از سایت هایی که در برنامه هسته ای ایران در گذشته نیز مورد استفاده قرار می گرفتند، بازدید کند.

 

این در حالیست که «عباس عراقچی» اعلام کرده است در هر توافقی الزاما باید « چارچوب، اصول و خطوط قرمز ایران » رعایت شود.

 

 تفاهم بهتر با آژانس

 

پنج شنبه هفته گذشته  « یوکیا آمانو» مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به امید حل موضوع ابعاد نظامی احتمالی به تهران سفر کرد.

 

به موازات بحث های دیپلماتیک فشرده در وین، آمانو از «تفاهم بهتر» بین ایران و آژانس خبر داد.

 

وی پس از دیدار با «حسن روحانی» گفت: این دیدار به درک بهتری از مسیرهای پیش رو انجامید اما کار بیشتری مورد نیاز است.

 

آمانو افزود: «من باور دارم که هر دو طرف درک بهتری از برخی از راه های رو به جلو یافته اند، هر چند کار بیشتری مورد نیاز خواهد بود.»

 

در عین حال، نماینده دائم و سفیر ایران در آژانس بین ‌المللی انرژی اتمی روز پنجشنبه در پایان گفتگوهای مدیرکل آژانس با مقامات ایران، این گفتگوها را مفید و سازنده خواند و گفت که این سفر و مذاکرات در فضایی تعاملی همراه با تفاهم، زمینه لازم را برای رفع دغدغه‌ های طرفین فراهم آورد.

 

این در حالی ست که آمانو «کری» را در جریان جزئیات سفر خود قرار داد، اما مقامات آمریکا از بحث در مورد این مذاکرات اجتناب کردند.

 

مهلت دستیابی به توافق جامع از تاریخ ۳۰ ژوئن (۱۰ تیر) به مدت یک هفته دیگر تمدید شد. اوباما تا تاریخ ۹ ژوئیه (۱۸ تیر) مهلت دارد تا متن توافقنامه را برای بررسی ۳۰ روزه در اختیار کنگره قرار دهد. در صورت ارائه این توافقنامه به کنگره پس از تاریخ ۹ ژوئیه، دوره بررسی به ۶۰ روز افزایش خواهد یافت.

 

اشتراک این خبر در :