عروس خلیج فارس و نگین خلیج فارس القاب زیبای خرمشهر به دلیل زیبایی و بندری بودن این شهر از دیرباز بوده است.

 

 دلیل شهرت خرمشهر این بود که به ‌علت واقع‌شدن در مجاورت خلیج فارس و کشور عراق از اهمیت استراتژیک اقتصادی، تجاری و سیاسی ویژه‌ای برخوردار بود.
نخستین اسکله خرمشهر در سال ۱۳۰۸ خورشیدی و در جریان پهلوگرفتن یک فروند اقیانوس‌پیما به بهره‌برداری رسید. با ساخت ۶ اسکله بزرگ دیگر در کرانه‌های اروندرود، این بندر در جریان جنگ جهانی دوم به پیروزی متفقین کمک بسیار بزرگی کرد.
این بخشی از امتیازات خاص خرمشهر در آن زمان بود که توانست شهرتی جهانی به این شهر جنوبی ایران ببخشد. در آن زمان که خرمشهر حرف اول را در صنعت اقتصادی خاورمیانه و همچنین گردشگری می‌زد هنوز دبی وجود خارجی نداشت و دیگر شهرهای معروف امروزی خاورمیانه نیز به شکل امروز در نیامده بودند.
از بعد سیاسی نیز خرمشهر توانست نگاه کشورهای بزرگ جهان را به خود جلب کند، و آن به دلیل احداث خط راه آهن خرمشهر بود که متفقین توانستند با این راه‌آهن مانع پیش روی نازی‌ها به شوروی سابق شوند و از آن برای ارسال مهمات نظامی استفاده کنند.
بودن بیش از ۱۰ کنسولگری کشورهای خارجی در خرمشهر و همچنین وجود بیش از ۱۷ اسکله تخلیه و بارگیری همگی دال بر این است که خرمشهر یکی از مهمترین شهرهای جهان در آن زمان بوده است.
همه این امتیازات توانسته بود خرمشهری زیبا برای ایران بسازد، اما دشمنان ایران نتوانستند پیشرفت و زیبایی خرمشهر و ایران را تحمل کنند و کشورهای استکباری با تحریک صدام حسین در شهریورماه ۱۳۵۹ یورشی چون مغولان به جنوب کشور یعنی همان خرمشهر زیبا آوردند.
خرمشهر در طی چند روز به تلی از خاک تبدیل شد و دیگر اثری از آن زیبایی بجا نماند. کاملا واضح بود که حمله به ایران و اشغال و نابودی خرمشهر تنها اهداف سیاسی آن زمان نبود چرا که نابودی صنعت اقتصاد و تجارت و گردشگری نیز از اهداف کشورهای مستکبر و خودفروخته نیز بود.
جنگ تحمیلی تمام و بازسازی خرمشهر آغاز می‌شود، ولی نه آن بازسازی که مردم از مسئولان انتظار داشتند.
انتظاری که مردم از مسئولان داشتند این بود که خرمشهر بعد از جنگ تحمیلی  زیباتر و مدرن‌تر از گذشته ساخته شود، چرا که ظرفیت‌های موجود در آن کماکان وجود دارد. ولی مسئولان بعد از جنگ تحمیلی چه کردند؟  آنان کارهای بازسازی را به سوی دیگر متمرکز کردند که حتی ظرفیت‌های لازم برای پیشرفت و رقابت را نداشت.
خرمشهر امروز با زیبایی خفته در خود همچنان منتظر تدبیر مسئولان کشوری است که زیبایی‌های نهفته در خود را شکوفا کند و همچون نگینی در منطقه بدرخشد.
——–
منبع : روزنامه همشهری استان خوزستان

اشتراک این خبر در :